6 briljante businessboeken die je in een middag leest

Of je nu van nature een lezer bent of niet, deze boekjes zijn voor iedereen leuk om door te lezen. Het zijn allemaal leuke en tegelijkertijd ontzettend inspirerende verhalen om te lezen. Je zult merken dat je in eerste instantie het boek uitleest omdat je graag wilt weten hoe het verhaal eindigt. Zodra het uit is, zul je echter meteen realiseren dat je op een bijzondere manier nieuwe kennis en inspiratie hebt opgedaan die je direct in de praktijk kunt toepassen. De boekjes die we hieronder behandelen zijn allemaal compact en makkelijk leesbaar; je leest ze in een middag uit. Veel leesplezier!

 

1. Wie heeft mijn kaas gepikt | Spencer Johnson

Ziet u een verandering als een uitdaging of wordt u erdoor verlamd? De vier personages in 'Wie heeft mijn Kaas gepikt?' van Spencer Johnson worden geconfronteerd met ingrijpende veranderingen; elk reageert anders als zijn Kaas plotseling op is. Die Kaas is een metafoor voor wat we in het leven nastreven en waaraan we ons hechten: een interessante baan, een warme relatie, geld, een eigen huis, gezondheid, spiritueel evenwicht...
 

2. Zoals een mens denkt | James Allen

Het boekje Zoals een mens denkt (As a man thinketh) uit 1902 en geschreven door James Allen, is al sinds vele decennia een klassieker. Hij behandelt hierin de invloed van ons denkgedrag op onze eigen leven. Het is een beknopt boek, maar bevat niettemin een grote schat aan wijsheid.

3. De nieuwe One Minute Manager | Kenneth Blanchard

Dit klassieke boekje, met moeite uitgerekt tot ruim honderd (deel lege) bladzijden tekst, maar in feite passend op een paar a4-tjes, heeft de afgelopen decennia school gemaakt in managementland. Iedereen roept wel eens iets over het concept van '1-minute-management' en daarmee hebben de auteurs wel iets bijzonders neergezet. Met name voor hun eigen managementindustrie. Het succes begon met een parabel waarin drie effectieve managementtechnieken uit de doeken werden gedaan. Toepassing garandeerde hoger resultaat, meer productie en beter teamwork. Onduidelijk blijft wat er in deze veertigste herziene en gemoderniseerde herdruk veranderd is aan het one-minute-concept; er bestaan betere managementboeken met eenzelfde nadruk op effectiviteit en efficiëntie op de markt.

4. De rijkste man van Babylon | G.S. Clason

De invloed van Mesopotamië kan niet worden overschat. Grandeur en handelsgeest brachten het land tot duurzame welvaart waar iedereen door hard werken tot zijn recht kon komen. George Clason beschrijft de werkwijze die het oude Perzië zo'n langdurige periode van vrede en grote rijkdom heeft geschonken.  Als een soort wet van de zwaartekracht gebruikten de Babyloniërs economische regels die waren gebaseerd op eerlijkheid, handigheid, werklust en afspraak is afspraak.

In tien levendige verhalen wordt je meegenomen in de dynamische wereld van het Babylonisch-Assyrische Rijk en spelenderwijs leer je de zeven gouden regels voor welvaart en welzijn.

5. The Greatest Salesman in the World | Og Mandino

Nog ene oudje, dit boek is al in 1968 geschreven, maar nog steeds superwaardevol. Dit boekje gaat over Hafid in het oude Jeruzalem. Hij probeert te ontdekken hoe het kan dat zijn baas zo'n ontzettend effectieve en rijke handelaar is. Aan de hand van 10 'scrolls' wordt hem dit geleerd door zijn baas en deze 10 'scrolls' kun je zo toepassen op jouw dagelijkse werk. 

6. Onze ijsberg smelt | John Kotter

Onze ijsberg smelt! laat op levendige wijze zien hoe je als team of organisatie om kunt gaan met crisissituaties en veranderingen en zo nieuwe kansen kunt creëren. Dit boek beschrijft de paniek die een kolonie van 286 pinguïns overvalt, als duidelijk wordt dat de gletsjer waarop ze leven op smelten staat. In eerste instantie vertoont elke pinguïn een andere reactie, of komt met zijn eigen oplossing. Uiteindelijk wordt duidelijk dat samenwerking de enige manier is om de problemen duurzaam het hoofd te bieden.

Ander nieuws