Steve Jobs, Elon Musk, Bill Gates, bijna iedereen heeft wel een 'favoriete' CEO. Iemand die je inspireert en als voorbeeld voor je fungeert. Voor mij is dit al sinds jaar en dag Richard Branson van Virgin Atlantic. Waarom? Tot 2008 wist ik dat eigenlijk niet precies. Natuurlijk is hij succesvol en komt hij over als een hele fijne kerel, maar dat was niet waarom ik hem zo interessant vond. Tot 2008, toen las ik 'Screw it, let's do it' en dat maakte alles duidelijk. Richard Branson is in mijn ogen één van de weinige CEO's die zijn 11-jarige 'ik' alle ruimte geeft. Hij is een opportunist pur-sang, alles is één groot avontuur, hij geniet van ieder moment en is overtuigd van de goedheid van de mens. Richard Branson is een kind in een boardroom. Overigens wel een kind dat in staat is om alle kansen ook opitmaal te benutten - of tijdig af te stoten - en om de mensen om hem heen in beweging te krijgen. 

Screw it, let's do it

Boektitels zijn wel weggelegd voor Branson en het Virgin concern waarbij 'Losing my Virginity' en 'Finding my Virginity' daarbij wel het meest toonaangevend zijn. Maar wat mij betreft is 'Screw it, let's do it' inhoudelijk het beste boek van Branson. Hierin beschrijft hij zijn levensloop, hoe hij is omgegaan met moeilijke momenten en de lessen die hij daaruit heeft getrokken. Het is geen zwaar leesvoer, maar geeft wel een heel sterk beeld van Branson en de manier waarop hij onderneemt. Nooit zonder risico, altijd met de overtuiging dat het gaat lukken en met heel veel plezier. 

Het boek geeft verder een goed zicht op hoe hij zich inzet voor 'het goede doel', wat in zijn beleving eigenlijk de hele wereld en de mensen die daarop leven omvat. Zo lees je in het boek hoe hij samen met Mandela en Kofi Annan heeft geprobeerd om de Irak oorlog te voorkomen. Helaas waren ze net te laat, maar de poging op zich getuigt van het karakter van Richard Branson; gedurfd, opportunistisch en altijd met het einddoel in gedachten. 

'Screw it, let's do it' is wat mij betreft een aanrader voor iedereen, al is het alleen maar om de titel in de boekenkast te hebben staan. In dat geval zou ik wel voor de Engelse versie gaan, want de Nederlandse titel (Gaat niet bestaat niet) is toch nét even wat minder sexy. 

Veel leesplezier!

Geschreven door Arvin Singh

Ander nieuws